Dieta zakłada, że przyczyną naszego tycia nie będzie spożywanie kalorycznych produktów, ale nieprawidłowy dobór składników w posiłkach jakie spożywamy. To nie kaloryczność będzie wpływać na efekty diety, ale odpowiednio ułożony jadłospis. Dlatego właśnie twórca tej diety przygotował produkty, w których określił indeks glikemiczny. Jak więc ta dieta wygląda i na czym polegają jej zasady.

Jakie produkty przy diecie Montignaca będą wskazane?

Na początek trzeba sobie określić jaka jest glikemiczność produktów spożywczych. To konieczne, ponieważ będzie można zrozumieć dlaczego takie a nie inne produkty na diecie będą właściwie. Glikemiczność określona jest przez wysokość glukozy, której poziom rośnie po tym jak zje się posiłek. Im większy będzie poziom glukozy po zjedzeniu danego produktu tym bardziej czujemy się głodni, organizm wysyła do mózgu sygnał, że potrzebuje jedzenia a my wtedy jemy jeszcze więcej. To powoduje, że tkanka tłuszczowa zaczyna się gromadzić i tyjemy. Autor diety przygotował nam siedem grup produktów:

  • Białkowa – jajka, sery, ryby, drób, mięso, jogurty, owoce morza, sery.
  • Warzywa – groszek, kapusta, ogórek, kalafior, por, papryka
  • Rośliny strączkowe – groch, bób, soczewica, soja
  • Nasiona – pestki, orzechy, migdały.
  • Węglowodany – alkohol, makaron pieczywo, kukurydza, marchew, kasza, ryż
  • Tłuszcze – masło, czekolada, oleje
  • Owoce – truskawki, kiwi, cytrusy, śliwki brzoskwinie, jabłka.

Podział węglowodanów na dobre i złe

Dzięki temu, że dieta dzieli węglowodany na dobre i złe będziemy mogli wygodnie pozbyć się tych złych. Złe węglowodany to takie, po spożyciu których poziom glukozy we krwi wzrasta i się mocno podnosi. Po spożyciu węglowodanów dobrych poziom glukozy nieznacznie rośnie. Przy tej diecie nie trzeba będzie liczyć kalorii i ograniczać spożycia węglowodanów, jednak zalecana porcja kalorii nie powinna być większa niż 1500. Jeśli decydujemy się n wykluczenie złych węglowodanów to można z taką dietą nawet cztery kilogramy w ciągu miesiąca stracić.

Jakie będą zasady diety Montignaca

Dieta będzie trwała od kilku dni do kilku miesięcy. Stosować należy ją do momentu aż uzyskamy odpowiednia wagę. Dieta jest oczyszczająca i dzieli się na dwa etapy. W pierwszym nie wymaga od nas dużo. Nie jest to dieta, która będzie restrykcyjna więc nie będzie wymagała wyrzeczeń. W czasie pierwszego etapu nie będzie trzeba liczyć kalorii oraz pilnować tego ile zjadaliśmy. Trzeba jednak sprawdzać przy kupowanych produktach czy w ich składzie nie ma cukru. Produktów z cukrem unikamy i wybieramy wyłącznie takie, które maja fruktozę. Ważne będzie również przestrzeganie łączenia tylko odpowiednich produktów. Tak więc jeśli decydujemy się na spożywanie złych węglowodanów to łączymy je z produktami bez tłuszczu, a jeśli jemy dobre to można je łączyć z tłuszczami.

  • Pierwszy posiłek powinien być z węglowodanów
  • Drugi z połączenia tłuszczy i białek
  • Trzeci to kolacja z połączeniem węglowodanów i białek albo białek i tłuszczy.

W drugim etapie należy wykluczyć z diety złe węglowodany. Taki etap obowiązuje jeśli stosujemy dietę jako stały sposób odżywiania. Oczywiście okazyjnie można będzie spożyć jakiś deser czy wypić wino, jednak trzeba pamiętać o ograniczeniu tłuszczy.

Dieta zakłada spożywanie codziennie przynajmniej trzech posiłków. Żadnego nie będzie można pomijać. Najlepiej spożywać je o takiej samej porze, dzięki czemu nie będzie organizm gromadził tłuszczu na wypadek utraty źródła energii. Z diety wyłączamy produkty z dużą ilością glukozy. A jeśli są nie mogą być łączone z tłuszczami.