Większość ludzi wierzy, że muszą trzymać się nudne zupy i sałatki i steer clear od zbóż, aby schudnąć. Ale niektóre zboża rzeczywiście pomagają w spalaniu tłuszczu. Jau, czyli ziarno jęczmienia, jest jednym z nich.

Kiedyś był znany jako "pszenica biedaka" i używany głównie jako pasza dla koni i bydła. Jednak jau stało się gwiazdą w świecie zdrowej żywności po tym, jak szwedzcy badacze odkryli, że ma ono potencjał walki z głodem i obniżania poziomu cholesterolu. Wiele osób świadomych swojej kondycji zaczyna teraz dzień od jau dalia; niektórzy dodają perełki jau do swoich sałatek, a inni jedzą jau rotis z sabzi na kolację.

Ale czy to bogate w węglowodany ziarno może naprawdę pomóc w zrzuceniu kilogramów? Tak, mówią eksperci. Ziarno jau jest bardzo niskokaloryczne (szczególnie jau łuskane, które jest minimalnie przetworzone) i zawiera wysoki poziom błonnika - 40% więcej niż w pszenicy - który wolno się trawi, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Co więcej, węglowodany zawarte w jau mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że wolniej podnoszą poziom cukru we krwi w porównaniu z innymi pokarmami. W ten sposób nie dochodzi do skokowego wzrostu i następującego po nim spadku poziomu cukru, co powoduje uczucie głodu i łaknienia.

Oczywiście, nie oznacza to, że możesz jeść śmieciowe jedzenie przez cały dzień plus jau i oczekiwać mniejszego obwodu w talii. Ćwiczenia i ogólnie zdrowa dieta z jau są koniecznością, aby zobaczyć wyniki, mówią dietetycy.

Możesz rozważyć przejście na jau, nawet jeśli nie masz problemów z wagą, ponieważ jest ono pełne żelaza, wapnia, białka i witaminy E - pszenica nie zawiera tego ostatniego. Według American Journal of Clinical Nutrition beta glukan zawarty w jau pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Badania powiązały również jau z obniżonym ryzykiem wystąpienia różnych schorzeń, takich jak rak, astma dziecięca i kamica.

Najlepsze jest to, że to zdrowe ziarno nie jest trudne do przełknięcia. Dzięki bogatemu orzechowemu smakowi i konsystencji przypominającej pastę, jau może być stosowane w każdym przepisie. Pamiętaj jednak, że może powodować wzdęcia. Dlatego też, aby uniknąć kłopotliwych sytuacji, dodaj imbir do jau dalia lub ajwain (nasiona kminku) do jau rotis.

Inne posty o zdrowych składnikach

Chcesz przygotować proteinowy lunch? Spróbuj tofu

Pięć sposobów na urozmaicenie owsianki

Aby uzyskać więcej wskazówek i trików oraz rozpocząć z najlepszych diet i wyborów treningowych dla swojego fitnessu, treningu lub planu odchudzania, zarejestruj się już dziś i porozmawiaj z naszymi ekspertami.

Stań się fit z HealthifyMe. Zarejestruj się tutaj

Tagi: jęczmieńzdrowe ziarnojau