Czy faktycznie gluten jest odpowiedzialny za milion chorób i wiele różnych zdrowotnych problemów? A dieta pozbawiona glutenu pozwoli zmienić samopoczucie? Większość z nas chętnie sięga po świeże bułeczki, a jednak przechodzi na dietę bez glutenu, ponieważ ktoś gdzieś napisał, żę to będzie zdrowe.

Dieta bezglutenowa - moda czy klucz do zdrowia?

Czym jest gluten

Gluten to białko, które należy do prolamin i składa się z gliadyny oraz gluteniny. Ma on wiele zalet, które wykorzystuje się w trakcie produkcji żywności, to ono sprawia, że wypieki są sprężyste oraz puszyste. Dodatkowo zboża, które zawierają gluten, pszenico, żyto, jęczmień, owies i wszystkie powszechnie wykorzystywane są w diecie współczesnej zachodniej cywilizacji. Skoro jest tak wiele produktów, które mają gluten, to dlaczego tak promowana jest dieta bez glutenu.

Dla kogo dieta bezglutenowa

W ciągu ostatnich latach między innymi przez osoby z pierwszych stron gazet taka dieta stała się faktycznie popularną propozycją i stała się dla wielu modelem żywieniowym, który pozwala na redukcję masy ciała i jednocześnie ma istotne znaczenie ponieważ pozwala na wysokie osiągi przy uprawianiu sportu.

Celiakia

Trzeba jednak podkreślić, że dużo bardziej jest to wynik mody niż rzeczywiście potrzeba prowadzenia takiej diety. Oczywiście są jednostki chorobowe, które takiej formy żywienia będą wymagały. Chodzi tutaj między innymi o celiakię, gdzie faktycznie będziemy musieli liczyć się z tym, że faktycznie gluten może powodować poważne dolegliwości i jego przyjmowanie powinno być wykluczone. Trzeba jednak powiedzieć wyraźnie, że w takim zakresie diagnozę zawsze musi postawić lekarz i to on decyduje o tym, czy faktycznie prowadzenie takiej diety w tej sytuacji będzie konieczne. Diagnoza musi być poprzedzona przeprowadzeniem licznych badań, które kompleksowo pozwolą ocenić czy faktycznie problem celiakii danej osoby dotyczy.

Choroba Duhringa

To kolejna choroba, która będzie wykluczała spożywanie glutenu. Ma ona podobną etiologię.. W przypadku spożycia glutenu pojawiają się zmiany skórne takie jak rumienie, grudki, pęcherze. Dodatkowo w jelicie dochodzi do spłaszczenia kosmków, metodą leczenia będzie wykluczenie glutenu ale jednocześnie również konieczna będzie współpraca z dermatologiem.

Alergia na pszenicę

Alergia pokarmowa, w tym również ta na pszenice będzie spowodowana uaktywnieniem się układu immunologicznego. Alergię na pszenicę będzie można zauważyć, gdy pojawi się pokrzywka, obrzęk, astma, ból brzucha, wymioty, problem z atopowym zapaleniem skóry.

Prawdziwa dieta bezglutenowa

Okazuje się, że jednak wiele osób, które chcą promować taką dietę tak naprawdę nie zdaje sobie sprawy jak powinna ona faktycznie wyglądać. Unikanie pieczywa, ograniczenie glutenu tak naprawdę nie ma nic wspólnego z prawdziwą bezglutenową dietą. Osoby, które muszą ją stosować z powodów chorobowych muszą zadbać o całkowite wykluczenie glutenu z diety a jego spożycie będzie powodować poważne dolegliwości zdrowotne. Osoby chore mogą sięgać wyłącznie po sprawdzone produkty, co do których mają faktycznie pewność, że pozbawione są one glutenu.

Moda na dietę bezglutenową to jednak nic wspólnego z prawdziwą dietą tego typu, która musi być wynikiem odpowiednich wskazań medycznych. Jeśli ma zostać wprowadzona to dodatkowo musi być odpowiednio kontrolowana oraz pilnowana. Jednocześnie trzeba pamiętać, że nie ma od niej żadnych odstępstw, nie ma szans na pizzę od czasu do czasu jak myślą celebryci, którym wydaje się, że są na diecie bezglutenowej.