Kolacja jest bez wątpienia jednym z najważniejszych posiłków i na pewno będzie warto zadbać o to, by była ona posiłkiem zdrowym. Jeśli będzie ona zbyt syta, albo jemy ją zbyt późno to będzie ona powodowała problemy ze snem, wzdęcia, może powodować bóle brzucha. Jaka więc powinna być odpowiednio komponowana

Zdrowa kolacja – czego unikać?

Kolacja to jeden z pięciu posiłków, który musimy w ciągu dnia spożywać. Pomijanie kolacji może pogorszyć nasz sen albo powodować, że w środku nocy będziemy się budzić. Dieta lekkostrawna, sycąca lekka kolacja to szansa na to, by uniknąć podjadania, z którym wiąże się również przybieranie na wadze. Jeśli przygotowujemy kolacje nie sięgamy bo tłuste jedzenie, nie wybieramy dań typu fast food. Dawka kaloryczna, którą przyjmujemy spożywając tłuste posiłki nie zostanie spalona. Pojawić się mogą bole brzucha, nudności, zaburzenia snu czy problem z przybieraniem na wadze. Niezdrową kolację będziemy czuli również rano, gdy będziemy mieli uczucie ciężkości i będziemy czuć zmęczenie. Wieczorem nie powinno się spożywać słodkich produktów. Mają one proste cukry, które chwilowo zaspokoją apetyt, a potem będziemy mieli ochotę na coś więcej. Przed snem nie powinno się także spożywać takich warzyw, które będą miału dużą dawkę błonnika. Czasem zjedzenie niektórych owoców także może powodować problemy  ze snem szczególnie owoców ze skórą. Inny produkt, którego przed snem raczej nie powinno się spożywać to między innymi mleko, które teoretycznie ułatwia zasypianie, jednak mleko może powodować również problemy żołądkowe. Szczególnie dotyczy to osób, które nie tolerują laktozy. Jeśli ktoś chce się dobrze wyspać nie powinien pić wieczorem kawy i mocnej herbaty.

Jakie produkty wybrać na zdrową kolację?

Dobra kolacja powinna dostarczać około 300-400 kcal. Taka wartość będzie odpowiednia jeśli chodzi o zaspokojenie głodu a jednocześnie ochroni nas przed budzeniem się w nocy z głodu. Kolacja z większą zawartością kalorii dla żołądka będzie zbyt ciężka. Zdrowa kolacja może mieć mieszane albo pełnoziarniste pieczywo, 1-2 kromki, chude mięso, drób, ryb, owoce o niskiej zawartości błonnika. Racjonalne dobieranie składników, po które będzie się sięgało jeśli chodzi o przygotowanie kolacji. Znalezienie odpowiedniego zestawienia posiłków pozwoli na stworzenie takich propozycji, które z jednej strony będą smaczne, z drugiej będą również gwarancją, że kolacja będzie zdrowa i nie będzie powodowała przybierana na wadze. Zdrowa kolacja – o jakiej powinno porze się ją zjadać

Wiele osób uważa, że kolację powinno się spożywać mniej więcej do godziny 18. To ma bowiem gwarantować zachowanie idealnej sylwetki. Jednak w rzeczywistości wcale tak nie jest. Kluczem do zachowania idealnej sylwetki jest tak naprawdę spożywanie posiłków częściej, ale takich które będą mniej obfite. Jeśli spożywamy posiłek o 18 a chcemy iść spać o 23 to będzie znaczyło, że tak naprawdę organizm dostanie mini głodówkę. Taka sytuacja sprawi, że organizm zacznie gromadzić tkankę tłuszczową i starania o zdrowe odżywianie nie przyniosą żadnego efektu. Dlatego tak naprawdę porę spożywania wszystkich posiłków, w tym również porę kolacji. Najlepszym rozwiązaniem będzie taka sytuacja, w której kolacja będzie spożywana około 3 godziny przed snem. Wtedy organizm już będzie mógł ją wstępnie strawić a jednocześnie przed snem nie będzie czuł głodu i nie będzie obaw o to, że przejdzie w tryb oszczędzania, który będzie oznaczał, że organizm zaczyna gromadzić zapasy tłuszczu a więc odchudzanie idzie w zapomnienie.