O tym jak bardzo ważne jest dla nas odżywianie chyba każdy już wie. Natomiast nadal nie zdajemy sobie sprawy z tego jak ważne dla kondycji naszego organizmu są konkretne posiłki jakie spożywamy. Warto więc nieco bliżej się im przyjrzeć. Z badań jakie dostajemy można się dowiedzieć, że w Polsce więcej osób zwraca uwagę na swoje śniadanie, ale nadal lekceważy wartość jaka związana jest z tym co jemy na kolacje i obiad. A tak naprawdę to właśnie te posiłki decydują o tym, czy w ciągu dnia będziemy mieli odpowiednio dużo energii, czy po zakończeniu pracy będziemy mieli jeszcze silę coś zrobić w domu oraz czy przypadkiem kiedyś nie przyjdzie nam się borykać z nadwagą. Jednak zbyt często zamiast po pełny obiad z zupy i drugiego dnia sięgamy po fast food, ewentualnie słone i słodkie  przekąski. Takimi składnikami zastępujemy niestety pełnowartościowe dania, które dostępne są między innymi w ofercie firm, które świadczą usługi cateringowe. Zdrowymi daniami, które dostarczą nam cennych składników będą miedzy innymi takie, które będą dostarczać do organizmu potrzebnych składników mięsnych, warzywa, zupy. O tym, że sposób odżywiania się ma bardzo istotny wpływ na zdrowie i kondycję naszego organizmu nie trzeba już chyba nikogo przekonywać. Jednak, jak się okazuje, wciąż nie doceniamy wagi poszczególnych posiłków.

To właśnie dzięki zupom nasz organizm dostaje odpowiednia dawkę witamin oraz błonnika a także innych składników mineralnych, które także są konieczne do normalnego funkcjonowania. w okresie ciepłych pór roku zaleca się sięganie po zupy, które będą zawierać więcej warzyw liściowych i nadziemnych. Natomiast w zimnych porach roku jemy raczej zupy, które będą na bazie warzyw korzeniowych, gdzie znajduje się sporo witaminy C a ona będzie poprawiać nasza odporność. Dodatkowo niskokaloryczna składająca się głównie z warzyw zupa będzie dobrym rozwiązaniem, ponieważ dzięki niej zjemy mniej drugiego dania i tym samym przybieranie na wadze będzie mniejsze. Jeśli ktoś nie chce wybierać tradycyjnych zup może się zdecydować na kremy miksowane na bazie warzyw. Przyrządza się je bardzo prosto, gotujemy warzywa i miksujemy je blenderem. Dzięki swojej naturalnej gęstej konsystencji zupy – kremy nie wymagają zaprawiania mąką ani zasmażką a wiec będą dzięki temu niskokaloryczne, lekkostrawne  i sycące. Dobrze skomponowane drugie danie powinno mieć porcję białka lekkostrawnego, drobiowe mięso albo delikatną chudą rybę, do której dołączy się gotowane warzywa.

Świetną propozycją na udany obiad może być między innymi smaczny karczek. Do jego przygotowania potrzebujemy:

  • karczek wieprzowy bez kości,
  • cebula,
  • mąka,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie
  • przyprawa do wieprzowiny,
  • czosnek,
  • musztarda
  • wywar warzywny
  • olej.

Karczek kroimy w plastry z grubością około 2cm. Przygotowane mięso rozbijamy mniej więcej o połowę jego grubości. Przyprawiamy mięso i mniej więcej na godzinę wkładamy do lodówki. Po wyjęciu z lodówki rozgrzewamy olej na patelni, mięso obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Tak obsmażone mięso wkładamy do garnka. Na oleju, który został na patelni szklimy cebulkę pokrojoną w paski. Cebulę wraz z sosem, który wytworzył się na patelni przelewamy  do garnka, w którym znajduje się mięso. Dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, dwa ząbki czosnku i łyżeczkę musztardy. Całość powinna zostać zalana wywarem warzywnym. Wszystko dusimy pod przykryciem przez około 45 minut. Przygotowane danie można podawać z ziemniakami, kopytkami czy kluskami śląskimi.