Wydaje się, że każda kawiarnia, do której ostatnio wchodzisz, ma w swoim menu matchę. Nawet Starbucks dodał do swojego menu Matcha Lemonade i Green Tea Latte zrobione z matchy. I na tym nie koniec. Możesz znaleźć naleśniki, muffiny, ciasta - wszystko, co tylko chcesz. Jest to składnik dodawany zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Co więc jest tak magicznego w tej mielonej zielonej herbacie i czy jest ona warta tego całego szumu?

Czym jest matcha?
Matcha to sproszkowane liście zielonej herbaty, używane w japońskiej ceremonii picia herbaty. Zarówno matcha, jak i zielona herbata pochodzą z rośliny Camellia sinensis, ale zwykła zielona herbata nie zawiera liści, natomiast w przypadku matchy pije się liście, które zostały drobno zmielone na proszek. Z tego powodu uważa się, że jest ona potężniejszym źródłem składników odżywczych, przeciwutleniaczy i kofeiny niż tradycyjna zielona herbata.

Czy istnieją potwierdzone korzyści zdrowotne?
Matcha została okrzyknięta za pobudzanie metabolizmu i obniżanie ryzyka kilku chorób przewlekłych. Badanie z 2017 r. opublikowane w Current Pharmaceutical Design wykazało, że połączenie kofeiny i L-teaniny (występującej w zielonej herbacie) miało "korzystny wpływ na utrzymującą się uwagę, pamięć i tłumienie rozproszenia."

W innym badaniu opublikowanym w 2014 r. stwierdzono, że 3 z 4 katechin (związek roślinny, który działa jako przeciwutleniacze) obecnych w zielonej herbacie wykazały działanie przeciwbakteryjne, które potencjalnie mogą zapobiegać i leczyć różne infekcje. Te silne przeciwutleniacze mogą również pomóc w zapobieganiu różnych zaburzeń sercowo-naczyniowych, takich jak nadciśnienie, miażdżyca i zastoinowa niewydolność serca sugeruje badanie 2013 opublikowane w Chinese Journal of National Medicine.

Analiza kilku badań również znaleźć zielona herbata może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób wątroby, jak również pomóc w utracie wagi i utrzymania utraty wagi, choć nie tak znacząco, jak niektórzy tout. Z pewnością potrzebne są dalsze badania dotyczące utraty i utrzymania wagi.

Wskazówki dotyczące zakupu
Jeśli zdecydujesz się spróbować matcha, pamiętaj, że więcej nie znaczy lepiej. Matcha zawiera dużą dawkę kofeiny, a także może zaburzać wchłanianie żelaza. W związku z tym pij ją z umiarem. Kobietom w ciąży, karmiącym i dzieciom zaleca się jej pominięcie.

Przy wyborze matchy szukaj jasnozielonego koloru. Im bardziej zielony, tym lepiej, ponieważ starsza matcha ma tendencję do ciemniejszego koloru z wiekiem, co również zmniejsza korzyści zdrowotne.

Być może słyszałeś lub widziałeś przepięknie zabarwioną niebieską matchę. Choć może to wyglądać ładnie, to pochodzi z zupełnie innej rośliny. Niebieska matcha to suszone kwiaty rośliny butterfly pea. Jako taka, nie ma tych samych potencjalnych korzyści zdrowotnych, które można znaleźć w zielonych odmianach herbaty.

Jakprzyrządzić herbatę matcha?
Najlepszym sposobem na przyrządzenie herbaty matcha jest użycie bambusowej trzepaczki i miseczki do herbaty. Dodaj 2 uncje gorącej wody do 1 do 2 łyżeczek matchy. Ubijaj energicznie ruchem zygzakowatym, aż herbata się spieni. Aby uzyskać wersję latte, po prostu dodaj spienione mleko.

Jeśli chcesz spróbować samemu ubijać dzbanek, oto Matcha Starter Set od The Republic of Tea (uwaga: nie mam powiązań).

Wniosekkońcowy
Matcha może być zdrowym dodatkiem do Twojej diety, ale nie dla wszystkich. Jeśli zdecydujesz się na dodanie matchy do swojej diety, pamiętaj o tym, skąd pochodzi Twoja matcha. Ciastka, ciasta i lody z dodatkiem matchy nadal zawierają cukier, niezależnie od tego, czy matcha znajduje się na liście składników, czy nie. Jeśli chcesz regularnie spożywać matchę, najlepszym wyborem będzie herbata, która zapewni Ci wszystkie korzyści zdrowotne i odżywcze, bez dodatkowych kalorii. Herbata matcha powinna być spożywana z umiarem: od 1 do 2 filiżanek dziennie.