Jakie są podstawowe fakty żywieniowe dotyczące piersi kurczaka?

Na pierwszy rzut oka, bezskórna pierś kurczaka jest dobrym źródłem białka i ma niską zawartość tłuszczu, co czyni ją doskonałym wyborem jako chude białko.

Jest dość neutralny w smaku w porównaniu z innymi proteinami. To sprawia, że jest ono popularne w wielu kuchniach, od chińskiego kurczaka Kung Pao po kurczaka smażonego na południu, hiszpańskiego Arroz con Pollo po indyjski kurczak briyani.

Zrozumienie faktów żywieniowych z piersi kurczaka może również rzucić światło na jego wykorzystanie do utraty wagi, przyrost mięśni i innych kwestii zdrowotnych. Omówię również sposób gotowania i przechowywania piersi z kurczaka.

Pierś kurczaka jest bogata w białko
Zawiera 100g surowej, bezskórnej piersi z kurczaka:

Kalorie: 120 kcal
Białko: 22,5 g
Tłuszcz: 2,6 g
Węglowodany: 0g
Te informacje żywieniowe opierają się na zwykłej piersi kurczaka, bez włączania innych składników. Jeśli dodasz do niej olej, cukier lub sos, ogólna zawartość kalorii w piersi z kurczaka zostanie zwiększona.  

Fakty żywieniowe dotyczące piersi kurczaka
Pierś kurczaka na utratę wagi
Ponieważ piersi kurczaka są bogate w białko, mogą wspierać Cię w podróży utraty wagi.

Dzieje się tak, ponieważ białko ma wpływ na sytość organizmu. Spożywanie odpowiedniej ilości białka wraz z posiłkiem przyczynia się do poczucia pełności po jedzeniu.

Jeśli próbujesz schudnąć, pomaga to zapobiec uczuciu głodu wkrótce po posiłku, co zmniejsza chęć do przekąsek między posiłkami. Ponieważ przekąski są zazwyczaj gęste energetycznie, przekłada się to na niższe dzienne spożycie kalorii, co ułatwia odchudzanie.

W połączeniu z ćwiczeniami oporowymi podczas odchudzania, wystarczająca ilość białka zapewnia również utrzymanie beztłuszczowej masy mięśniowej. Jest to ważne, ponieważ ilość mięśni w organizmie wpływa na tempo metabolizmu. Utrzymanie masy mięśniowej podczas odchudzania zapobiega spadkowi tempa przemiany materii w trakcie utraty wagi.

Fakty żywieniowe dotyczące piersi kurczaka - zdrowie serca
Ponieważ piersi kurczaka nadal zawierają kalorie, należy uważać, aby nie jeść więcej niż wynosi dzienne zapotrzebowanie na białko.

Ponadto, sposób przygotowania piersi kurczaka może dodać do niej kalorii. Unikaj smażenia na głębokim tłuszczu piersi z kurczaka, oblewania ich ciastem, bułką tartą lub słodkimi marynatami. Zamiast tego dodawaj do niej zioła, przyprawy, sól i pieprz, aby ograniczyć do minimum ilość kalorii.

Wzrost piersi i mięśni kurczaka
Fakt, że pierś kurczaka jest dobrym źródłem białka oznacza, że może pomóc wspierać wzrost mięśni z właściwego odżywiania i planu ćwiczeń.

Ma to znaczenie niezależnie od tego, czy udajesz się na siłownię, aby się spulchnić, czy też starasz się ograniczyć straty mięśni, które pojawiają się wraz z wiekiem.

Jeśli wykonujesz ćwiczenia oporowe, spożycie odpowiedniej ilości białka pomaga stymulować wzrost mięśni. Może to być w postaci piersi kurczaka.

Nie zapomnij też o węglowodanach z powysiłkowym wyzdrowieniem. Spożywanie węglowodanów prowadzi bowiem do produkcji insuliny, która stymuluje syntezę białek mięśniowych.

Chcesz zoptymalizować swoje przyrosty mięśni? Zapoznaj się z moim artykułem na temat ilości i dystrybucji białka.

Jeśli szukasz spersonalizowanego planu żywienia, aby iść z reżimu ćwiczeń, nie krępuj się przekazać mi wiadomość!

Pierś kurczaka, naczynia krwionośne i zdrowie serca
Ze względu na niską zawartość tłuszczu w piersi kurczaka, jest ona również znacznie niższa w tłuszczach nasyconych w porównaniu z czerwonym mięsem lub innymi kawałkami kurczaka.

Tłuszcze nasycone zwiększają poziom cholesterolu całkowitego i LDL-cholesterolu, co może prowadzić do tworzenia się płytki nazębnej w tętnicach. Z czasem może to prowadzić do zatorów w tętnicach, które mogą powodować choroby serca i udar mózgu. Wybór chudego białka, takiego jak piersi kurczaka, zmniejsza to ryzyko.

Fakty żywieniowe dotyczące piersi kurczaka - zdrowie serca
Chcesz w pełni zoptymalizować swój poziom cholesterolu poprzez inne środki dietetyczne? Sprawdź mój post na blogu o 5 żywności, które zostały naukowo udowodnione do obniżenia poziomu cholesterolu.

Sposoby gotowania i przechowywania piersi z kurczaka
Najlepszym sposobem na ugotowanie piersi z kurczaka i pełne wykorzystanie jego niskotłuszczowego profilu jest stosowanie metod gotowania o niskiej zawartości tłuszczu.

Obejmuje to grillowanie, pieczenie, kłusownictwo, gotowanie na parze lub w wodzie. Jeśli zdecydujesz się na smażenie, podsmażanie lub smażenie na patelni, użycie patelni nieprzywierającej może pomóc zmniejszyć ilość oleju potrzebnego do gotowania.

Pierś kurczaka może być również rozdrobniona z wyprzedzeniem, aby mogła być użyta na kanapkach w dowolnym momencie.