Wiesz, czyj przepis na chipsy czekoladowe chcesz mieć? Ten, który opracowała dyrektorka kuchni testowej, która doskonaliła swój od 10 roku życia.

To Belle English, dla Ciebie. Córka dwóch szefów kuchni wykrzykuje: "Ciasteczko z kawałkami czekolady to mój deser na bezludnej wyspie; nie sądziłam, że można je ulepszyć". Dodała, że myślała: "Nie naprawiaj tego, co nie jest zepsute... ale poczekaj, może to może być to!". Wyciągnęła więc swoje blachy do ciastek Goldtouch Pro®

(które uwielbia za równomierne utrzymywanie ciepła i łatwość czyszczenia) i zabrała się do pracy.

Inspiracja

Ciasteczkowa inspiracja Belle? Trend na marmurkowanie, który według niej powraca w świecie wypieków, a także "brookie" (brownie + ciasteczko). Belle testowała (i testowała, i testowała) swój przepis, aż w końcu zdała sobie sprawę, że mąka chlebowa jest kluczowa. Ta szczególna mąka dodaje pewien "czynnik gryzący", jak mówi, dzięki wysokiemu poziomowi białka. "Przeżuwanie jest niezbędne w części brownie tych ciasteczek".

Proces

Belle jest perfekcjonistką w sercu, jak najlepsi piekarze, i spędziła mnóstwo czasu na dopracowywaniu marmurkowego aspektu tych ciasteczek. Nie chciała, abyś musiał przygotowywać dwa osobne ciasta od podstaw, więc po prostu zważ porcje waniliowe i czekoladowe, przekształć każdą z nich i połącz je jak chcesz, Jackson Pollocking w drodze do oszałamiającego efektu końcowego. (Pro tip: Aby uzyskać najlepsze marmurkowanie, ona mówi: "Nie można naprawdę przesadzić z wałkowaniem ciasta!")

Najlepsze składniki

Użyj prawdziwego holenderskiego kakao w proszku, które, jak twierdzi Belle, jest "kluczem do uzyskania bogatego smaku i koloru kakao przy użyciu jak najmniejszej ilości proszku". I zauważ, że żadne prawdziwe wiórki czekoladowe nie ucierpiały podczas pieczenia tego ciasteczka... tylko najlepszej jakości 70% czekolada, jaką możesz dostać w swoje łapki!

Pyszny rezultat

Rezultatem tej ciężkiej pracy jest mieszanka czekoladowego brownie i waniliowego ciasteczka, która jest jak czekoladowe ciasto marmurkowe Bundt i czekoladowe ciasteczko. To jest epickie. Więc zacznij się kręcić! Ciesz się Belle's Brookies ASAP.

Marmurkowe ciasteczka czekoladowe

Uwaga: Użyj kakao z holenderskiego procesu technologicznego, aby wydobyć prawdziwy smak kakao i pigment. Zaleca się użycie wagi kuchennej - nie tylko do odważania mąki i czekolady, ale także do ważenia ciasta, aby uzyskać równomiernie marmurkowe ciasteczka!

Składniki:

  • 1 1/3 szklanki plus 2 łyżki (5 3/4 oz./180 g) mąki chlebowej, plus 1 1/2 łyżki mąki chlebowej
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soli koszernej
  • 8 łyżek (1 laska) (4 oz./125 g) niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 filiżanki (3 1/2 oz./105 g) mocno pakowany ciemny brązowy cukier
  • 6 łyżek (3 oz./90 g) cukru granulowanego
  • 1 jajko, w temperaturze pokojowej
  • 1 1/2 łyżki pasty z ziaren wanilii lub ekstraktu waniliowego
  • 6 uncji. (180 g) ciemne chipsy czekoladowe (70% kakao preferowane)
  • 3 łyżki holenderskiego kakao w proszku

Wskazówki:

Ustaw 1 stojak w górnej trzeciej części i 1 stojak w dolnej trzeciej części piekarnika i rozgrzej go do 350°F (180°C). Wyłożyć 2 blachy do pieczenia papierem pergaminowym.

W średniej misce, ubij razem 1 1/3 szklanki plus 2 łyżki (5 3/4 oz./180 g) mąki, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Odstawić na bok.

W misce miksera elektrycznego wyposażonego w płaską trzepaczkę, ubij razem masło, brązowy cukier i cukier granulowany na średnio-wysokiej prędkości do uzyskania jasnej i puszystej masy, około 2 minut, zatrzymując mikser, aby zeskrobać boki miski, jeśli to konieczne. Dodaj jajko i wanilię i ubijaj na średnich obrotach do połączenia, około 30 sekund. Na niskich obrotach miksera, powoli dodać mąkę, następnie zwiększyć obroty do średnich i ubijać do połączenia, około 1 minuty.

Połowę ciasta przełożyć do średniej miski (jeśli to możliwe, zważyć ciasto na wadze kuchennej, aby móc podzielić je równomiernie). Dodaj pozostałe 1 1/2 łyżki mąki do ciasta w tej misce. Używając gumowej łopatki, wmieszaj mąkę do ciasta aż do połączenia, następnie wmieszaj 3 uncje (90 g) wiórków czekoladowych. (90 g) wiórków czekoladowych. To jest ciasto waniliowe. Odłóż na bok.

Do pozostałego ciasta w misie miksera, dodaj kakao w proszku i ubijaj na średnich obrotach do połączenia, około 1 minuty. Używając gumowej szpatułki, dodaj pozostałe 3 uncje (90 g) wiórków czekoladowych. (90 g) wiórków czekoladowych. To jest ciasto czekoladowe.

Podziel ciasto na 16 równych porcji, każda o wadze 21 g (ok. 3/4 uncji). Dłońmi zroluj 2 porcje ciasta waniliowego i 2 porcje ciasta czekoladowego w kulę, tak aby lekko się w nią wbijały. Palcami podziel kulę ciasta na pół, obróć jedną z połówek pionowo o 180 stopni i dociśnij płaskie strony z powrotem do siebie. Ponownie zroluj na krótko między dłońmi. Powtórz czynność, aż do uzyskania pożądanej marmurkowatości. Powtórz czynność z pozostałymi porcjami ciasta, aby uformować w sumie 8 ciasteczek. Umieść ciasteczka na przygotowanych blachach do pieczenia, w odstępach ok. 3 cali (7,5 cm) od siebie.

Piecz ciasteczka przez 5 minut, następnie wyjmij blachy z piekarnika i delikatnie uderzaj nimi o żaroodporną powierzchnię raz lub dwa razy; powinny się lekko opróżnić. Włóż je z powrotem do piekarnika, obracając blachy między stojakami i od przodu do tyłu. Piecz, aż ciasteczka będą twarde, jeszcze 4 do 6 minut. Pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś je na drucianą półkę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Na 8 ciasteczek.











Masz ochotę na ciasteczka? Sprawdź dziesiątki sprawdzonych, lubianych przepisów!

bakingbelle englishbrookiesChocolateChocolate Chip Cookieschocolate chunk cookiescookie recipeCookiesIsabelle englishmarbled cookies