Po tym, jak przez lata ograniczono się do sklepów ze zdrową żywnością, żywność bezglutenowa pojawia się teraz wszędzie. W korytarzach supermarketów znajduje się mnóstwo produktów dumnie oznaczonych jako "bezglutenowe", a wiele restauracji oferuje teraz opcje bezglutenowe.

Dla ludzi, którzy nie tolerują glutenu, białka zawartego w pszenicy, żytnie i jęczmieniu, ta obfitość jest błogosławieństwem. Ale ostatnio stało się biodrem uwolnienie się od glutenu. Na podstawie niewielu lub żadnych innych dowodów poza referencje w mediach, ludzie przechodzą na diety bezglutenowe, aby schudnąć, zwiększyć energię, leczyć autyzm, lub ogólnie czuć się zdrowiej. Nie ma to większego sensu dla dr Daniela A. Lefflera, dyrektora badań klinicznych w Celiac Center w Beth Israel Deaconess Medical Center w Bostonie.

"Ludzie, którzy są wrażliwi na gluten, mogą czuć się lepiej, ale większa część nie odniesie znaczących korzyści z tej praktyki. Po prostu zmarnują swoje pieniądze, ponieważ te produkty są drogie" - mówi dr Leffler, który jest również adiunktem medycyny w Harvard Medical School.

Jak gluten powoduje kłopoty
Ludzie z celiakią nie tolerują glutenu, nawet niewielkich jego ilości. Wystarczy 50 miligramów białka - mniej więcej tyle, ile w jednej małej grzance - aby spowodować kłopoty. U osób z celiakią gluten wywołuje odpowiedź immunologiczną, która uszkadza wyściółkę jelita cienkiego. Może to zakłócać wchłanianie składników odżywczych z pożywienia, powodować wiele objawów i prowadzić do innych problemów, takich jak osteoporoza, niepłodność, uszkodzenia nerwów i drgawki.

Związany z tym stan zwany nadwrażliwością na gluten lub niecelowa nadwrażliwość na gluten może generować objawy podobne do celiakii, ale bez uszkodzenia jelita.

Nie tak dawno temu celiakię zdiagnozowano poprzez proces eliminacji. Dziś można ją zidentyfikować za pomocą badania krwi na obecność przeciwciał przeciwko białku zwanym transglutaminazą tkankową. Biopsja jelita potwierdza tę diagnozę.

Bezglutenowy
Unikanie glutenu to więcej niż rezygnacja z tradycyjnych chlebów, zbóż, makaronów, pizzy i piwa. Gluten czai się również w wielu innych produktach, w tym w mrożonych warzywach w sosach, sosie sojowym, niektórych produktach spożywczych z "naturalnymi aromatami", suplementach witaminowych i mineralnych, niektórych lekarstwach, a nawet w pastach do zębów. To sprawia, że przestrzeganie diety bezglutenowej jest niezwykle trudne.

Jeśli jesteś zdeterminowany, aby przejść bez glutenu, ważne jest, aby wiedzieć, że może ustawić cię na pewne niedobory żywieniowe. Wzbogacone pieczywo i zboża stały się głównym źródłem witamin z grupy B w Stanach Zjednoczonych. Chociaż chleby wytwarzane z białego ryżu, tapioki i innych mąk bezglutenowych stają się coraz bardziej powszechne, na ogół nie są one wzbogacane witaminami. Może to stanowić problem dla każdego, ale jest to szczególnie niepokojące dla kobiet, które są w ciąży lub mogą zajść w ciążę. Potrzebują one witaminy B9, bardziej powszechnie znanej jako kwas foliowy lub foliowy, aby zapobiec wadom wrodzonym. Przyjmowanie bezglutenowego suplementu multiwitaminowo-multimineralnego jest dobrym pomysłem dla każdego, kto stara się unikać glutenu.

Cała pszenica jest również głównym źródłem błonnika pokarmowego, którego jelita potrzebują do prawidłowego funkcjonowania. "Przeciętna amerykańska dieta ma niedobór błonnika", mówi dr Leffler. "Zabierzcie całą pszenicę i problem się pogorszy." Błonnik można uzyskać z innych ziaren, takich jak brązowy ryż lub komosa ryżowa, lub z owoców, warzyw i fasoli, ale trzeba się postarać.

Jeśli uważasz, że możesz mieć celiakię lub nadwrażliwość na gluten, najlepiej zgłosić się do lekarza przed wyjazdem bezglutenowym. Kiedy dana osoba unika glutenu przez jakiś czas, trudno jest ustalić, czy ma celiakię, wrażliwość na gluten, czy też nie.

Jest jeszcze jedna rzecz, którą możesz rozważyć: zachowaj swój wybór diety dla siebie. Ponad 300 tysięcy osób w tym kraju, cierpiących na celiakię, musi stosować dietę bezglutenową, ponieważ najmniejszy smak glutenu powoduje osłabiający dyskomfort żołądkowo-jelitowy. To czasochłonna, droga i restrykcyjna dieta. "To gigantyczny ciężar dla tych, którzy muszą go przestrzegać", mówi dr Leffler. "Frustrują się, gdy usłyszą, jak wspaniała jest ta dieta."