Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Wyrzuć chleb pakora, który stał się twoją przekąską o 5 po południu; delektuj się tymi wysokoenergetycznymi, niskokalorycznymi smakołykami! Wypróbuj te zdrowe indyjskie przepisy na przekąski zamiast.

#1 Ragi Masala Idli

Ze wszystkich zbóż i prosa, proso palczaste (lub ragi) ma najwyższą ilość wapnia (344 mg%) i potasu (408 mg%). Dodanie prosa do swojej diety jest zdrową opcją, ale po co mieć nudne kanji? Zamiast tego spróbuj tego pełnego składników odżywczych dania z ragi.

Składniki

    1 ½ szklanki ryżu ¾ szklanki urad dal ½ szklanki mąki ragiSól do smakuWoda w razie potrzeby ½ łyżeczki sody oczyszczonej/ sody kuchennejOlej do natłuszczenia foremek idli

Dla Tadka

    2 łyżki oleju1 łyżka rai (nasiona gorczycy)2 czerwone chilli1 gałązka liści curry1 duża cebula, drobno posiekana1 średnia zielona papryka, drobno posiekana2 pomidory, posiekane½ szklanki kapusty, posiekana1/3 szklanki marchewki, starta1 łyżeczka chili w proszku1 ½ łyżeczki dhania (kolendra) w proszku2 garście liści kolendry, posiekaneSól do smaku

Metoda

    Umyć i namoczyć ryż i dal oddzielnie, w wodzie przez 4 do 6 godzin. Następnie zmielić je oddzielnie, dodając po trochu wody, do uzyskania gładkiej pasty. Przełożyć do dużego pojemnika, dodać mąkę ragi i sól. Dobrze wymieszać. Przykryć i pozostawić na noc do fermentacji. Następnego dnia rano ciasto będzie wyrośnięte. Złożyć go dobrze, dodać sodę oczyszczoną i dobrze wymieszać.Teraz nasmarować formy idli i wlać chochlę ciasta do każdej formy i umieścić je w parowarze. Gotuj na parze przez 8 do 10 minut, aż będzie gotowe. Włóż szpikulec, aby sprawdzić.Gdy idli będą gotowe, pozwól im ostygnąć, a następnie pokrój je na cztery plasterki. Odstaw na bok. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj rai, niech się rozplącze; dodaj suche czerwone chili i smaż przez sekundę.Dodaj liście curry i cebulę. Dodać wszystkie pokrojone warzywa i przyprawy. Pozwól mieszance gotować się przez kilka minut przed dodaniem kawałków idlis. Nie mieszaj zbyt mocno, bo połamiesz idlis. Zapakuj je do pudełka na lunch z odrobiną mięty lub pomidorowego chutney.

Wartość odżywcza

Całkowita liczba kalorii 114 kcal

Białko 3.6 g,

Tłuszcz 0.4 g

#2 Chaat ze słodkich ziemniaków / Shakarkandi ki Chaat

Słodkie ziemniaki są pełne witamin i minerałów oraz stanowią doskonałe źródło błonnika, dzięki czemu dłużej zachowasz sytość. Jeśli szukasz pikantnego i słodkiego zastrzyku energii, doskonale komponują się z chaat masala, chilli i sokiem z limonki.

Składniki

    ½ kg shakarkandi, ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę1 łyżka chaat masala1 łyżka chili w proszku1 łyżka nasion jeera (kminu), uprażonych i sproszkowanych1 łyżka soli kamiennej (sendha namak)Sok z cytryny do smaku2-3 zielone chilli, drobno posiekaneSiekany ogórek i jabłkaLiście kolendry, posiekane, do dekoracji

Sposób przygotowania

    Wymieszać wszystkie składniki razem, dostosowując przyprawy do smaku i podawać.

Wartość odżywcza:

Całkowita liczba kalorii 55 kcal

Białko - 0.8 g, Tłuszcz 0.5 g

#3 Soya tikki

Soja jest bogata w białko, witaminy, minerały oraz nierozpuszczalny błonnik i jest szczególnie korzystna dla osób będących na diecie wegetariańskiej. Użycie soi zamiast ziemniaka jako bazy do tikki gwarantuje, że Twoja przekąska będzie pełna smaku i zdrowa.

Składniki

    ½ szklanki kabuli chana (białej ciecierzycy), ugotowanej i odsączonej ½ szklanki granulek sojowych1 łyżka liści mięty (pudina), drobno posiekanych1 łyżka zielonych chilli, drobno posiekanych1 łyżka imbiru (adrak), drobno posiekanego1 łyżka olejuSól do smaku

Sposób przygotowania

    Namoczyć granulki sojowe w gorącej wodzie przez 10-15 minut. Odsączyć i wycisnąć całą wodę. Zmiksować razem kabuli chana, bryłki sojowe i miętę w blenderze na gładką pastę. Dodać zielone chili, imbir, sól i dobrze wymieszać. Podzielić mieszankę na 4 równe porcje i uformować okrągłe, płaskie tikkis. Smażyć je na nieprzywierającej patelni z odrobiną oleju, aż obie strony będą złotobrązowe. Podawać na gorąco z wybranym przez siebie chutney.

Wartość odżywcza

Całkowita liczba kalorii 222 kcal

Białko 17 g

Tłuszcz 9,4 g

Aby rozpocząć z najlepszych diety i szkolenia wyborów dla Twojego fitness lub utraty wagi planu, zarejestruj się dzisiaj i porozmawiać z naszymi ekspertami.

Stań się fit z HealthifyMe. Zarejestruj się tutaj

Tags: Zdrowe indyjskie przekąskiZdrowe przekąskiIndyjska żywnośćIndyjskie przekąski czasu herbatyRagi Masala Idlishakarkandi ki chaatSoya Tikkisłodkie ziemniaki chaattea-time przekąski


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę