Soczyste i szkarłatnoczerwone pestki owocu granatu od dawna są spożywane ze względu na ich smak i liczne korzyści zdrowotne. Owoc granatu był do tej pory częścią medycyny ludowej. Obecnie owoc ten stał się niezwykle popularny ze względu na swoje wartości odżywcze i jest istotną częścią wielu zdrowych diet.

Spis treści

    Korzyści żywieniowe z granatu8 korzyści zdrowotnych z granatuNajlepsze sposoby na włączenie granatuPomarańczowy Raita miętowyPomarańczowa herbata detoksykacyjnaLetnia granatowa brejaPodsumowanie

Korzyści odżywcze płynące z owoców granatu

Granaty są jednymi z najbardziej odżywczych owoców na Ziemi. Jedna filiżanka (174 gramy) nasion granatu dostarcza następujących składników:

    Błonnik - 7 gramówBiałko - 3 gramyWitamina K - 36% twojego RDIVitamina C - 30% twojego RDIPotas - 12% twojego RDIFolan - 16% twojego RDI.

Oprócz bogactwa składników odżywczych, granaty zawierają kilka cennych związków roślinnych, a niektóre z nich mają właściwości lecznicze. Sok z granatów zawiera różne grupy polifenoli, w tym elagotaniny, galotaniny i kwas elagowy, a także flawonoidy, takie jak antocyjany. Jednak jego aktywność przeciwutleniająca wynika głównie z punikalaginy, antocyjanów, kwasu punicinowego i kwasu elagowego.

Punicalagins - Jest to bardzo silny antyoksydant roślinny. Występuje w skórce i soku z granatu. Sok z granatu ma trzykrotnie więcej antyoksydantów niż zielona herbata i czerwone wino. Aby wykorzystać tę wysoką zawartość przeciwutleniaczy, granat w proszku i ekstrakt pozyskiwany jest ze skórki.

Kwas punicynowy - Ten związek jest kwasem tłuszczowym obecnym w nasionach granatu lub arils. Jest to olej, który jest ekstrahowany z nasion. Jest on wypełniony sprzężonym kwasem linolowym; silnym olejem o licznych efektach biologicznych.

8 korzyści zdrowotnych płynących z owoców granatu

Granaty mają liczne korzyści zdrowotne, takie jak:

1. Obniżają ryzyko chorób serca

Choroby serca są jedną z głównych przyczyn przedwczesnej śmierci. W czterotygodniowym badaniu wzięło udział 51 pacjentów z wysokim poziomem trójglicerydów. Otrzymywali oni 800 mg oleju z pestek granatu (kwas punicynowy) dziennie przez cztery tygodnie. Kiedy ich poziom trójglicerydów został zmierzony po tych czterech tygodniach, mieli oni znacznie zmniejszone liczby.

2. Działanie przeciwzapalne

Wiele chorób, takich jak choroba Alzheimera, cukrzyca typu 2, otyłość i choroby serca są napędzane przez przewlekły stan zapalny. Granaty mają silne właściwości przeciwzapalne, które są pośredniczone przez związki roślinne zwane punicalagin. Te antyoksydanty zmniejszają stan zapalny w przewodzie pokarmowym.

W trwającym 12 tygodni badaniu analizowano osoby z cukrzycą typu 2 i stanem zapalnym. Kiedy ci pacjenci wypijali 250ml soku z granatów każdego dnia, obniżyło to kilka markerów zapalnych, takich jak interleukina-6 i CRP nawet o 32%.

3. Obniża ciśnienie krwi

Wysokie ciśnienie krwi jest kluczowym czynnikiem w udarach i atakach serca. W jednym z badań, pacjenci otrzymywali 150 ml soku z granatów każdego dnia przez 14 dni. Pacjenci ci mieli znaczny spadek skurczowego ciśnienia krwi.

4. Pomaga zwalczać raka

Przegląd badań nad granatem w raku prostaty wykazał, że ekstrakt z granatu jest w stanie spowolnić reprodukcję komórek nowotworowych, a nawet wywołać śmierć komórek rakowych.

PSA lub antygen specyficzny dla prostaty jest markerem krwi, który jest używany do identyfikacji obecności raka prostaty. Mężczyźni, u których w krótkim czasie dochodzi do podwojenia ilości PSA, są w grupie wysokiego ryzyka śmierci z powodu raka prostaty. Jednak badanie wykazało, że pijąc 237ml soku z granatów każdego dnia, podwoił czas PSA z 15 do 54 miesięcy.

5. Zwalcza infekcje bakteryjne i grzybicze

Kwas punicynowy i punicalagin w granacie pomagają zwalczać mikroorganizmy. Na przykład, te dwa związki zwalczają infekcje grzybicze wywołane przez Candida albicans. Ich działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne może stanowić barierę przed infekcjami zębów, takimi jak zapalenie przyzębia, zapalenie jamy ustnej, płytka nazębna i zapalenie dziąseł.

6. Granat powstrzymuje przedwczesne starzenie się

Przedwczesne starzenie się występuje, gdy wolne rodniki zaczynają tworzyć się w naszym organizmie z powodu ekspozycji na słońce i inne szkodliwe toksyny środowiskowe. Granaty są bogate w antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki i zapobiegać ich powstawaniu. Dzięki temu Twoja skóra wygląda młodziej i lepiej, a drobne linie i zmarszczki pozostają na uboczu.

7. Pomaga zwalczać artretyzm i inne bóle stawów

Ponieważ granaty mają właściwości przeciwzapalne, są one silnym pretendentem do walki z zapaleniem stawów i innych bólów stawów. Pomagają złagodzić dyskomfort i ból spowodowany problemami ze stawami i umożliwiają bardziej komfortowe życie. Spożywanie ekstraktu z granatu co najmniej dwa razy dziennie blokuje enzymy, które są odpowiedzialne za wywoływanie ogromnych bólów stawów u osób cierpiących na artretyzm. Zaleca się, aby spożywać ekstrakt z granatu przez co najmniej 12 tygodni, zanim ta korzyść zacznie odzwierciedlać się w organizmie.

8. Zwiększa wydajność ćwiczeń

Twoje mięśnie mogą czuć się niesamowicie obolałe po sesji treningowej. To sprawia, że czujesz się wyczerpany przez kilka dni, a dla wielu osób może to być nawet dość niewygodne. Regularne spożywanie soku z granatów okazało się być bardzo skuteczne w opóźnianiu początku zmęczenia, pozwalając Ci ćwiczyć dłużej, a także zmniejszając bolesność mięśni po treningu.

Najlepsze sposoby na włączenie granatu (zdrowe indyjskie przepisy)

1. Granat i mięta Raita

    Czas przygotowania: 10 minutObsługuje: 2 osoby

Ta raita może być spożywana jako dodatek do pulao lub paratha.

Składniki:

    1 filiżanka nasion granatu¼ filiżanki posiekanych liści mięty1 filiżanka świeżego jogurtu1 łyżeczka prażonego kminku w proszku½ łyżeczki czerwonego chili w proszkuSól do smaku1 łyżka wody.

Instrukcje:

    Umieść jogurt w misce i dobrze go ubij. Dodaj wodę, sól i czerwony proszek chili.Mix w liście mięty i granatu seeds.Add trochę kminu w proszku i dobrze wymieszać.Pour raita do miski do serwowania i wierzchu go z resztą kminu w proszku.

2. Herbata detox z granatu

    Czas przygotowania: 5 minutObsługuje: 2 osoby

Składniki:

    1 filiżanka Nasiona granatu1 filiżanka wody1 łyżka soku z cytryny1 łyżka Organiczny miód (opcjonalnie)1/2 filiżanki zielonej herbaty (zaparzonej).

Procedura:

    W rondelku dodać wodę, nasiona granatu i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu przez 4-5 minut.Lekko ostudzić i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Wymieszaj zaparzoną zieloną herbatę, sok z cytryny, miód organiczny i podawaj natychmiast.

Może być podawany na ciepło i może być również podawany schłodzony.

3. Letni napój granatowy

    Czas przygotowania: 6 godzinObsługuje: 2 osoby

Składniki:

    2 filiżanki Nasiona granatu 0,25 tsp - Różowa sól 0,25 tsp - Prażone nasiona kminku w proszku1 tbsp - Organiczny miód / syrop klonowy.

Procedura:

    Zachowaj 1-2 łyżki nasion na bok i wymieszaj resztę w mikserze do uzyskania gładkości.Odcedź mieszaninę, jeśli nie lubisz pulpy slush.In misce do mieszania dodać mieszankę granatu, różową sól, kminek w proszku i Organic Honey lub syrop klonowy.Mix dobrze i przenieść mieszaninę do płytkiego pojemnika. Zamrażaj przez 6 godzin, wyjmij z zamrażarki i odstaw na 5-7 minut, zeskrob łyżką i podawaj w szklankach udekorowanych pestkami granatu.

Podsumowanie

Granaty są bogactwem natury. Ten wspaniały owoc jest pełen korzyści odżywczych. Od łagodzenia stanów zapalnych po zwalczanie raka, to superżywność, która oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Postaraj się włączyć jeden owoc granatu dziennie do swojej codziennej diety, aby czerpać z niego jak najwięcej korzyści.

Tagi: Korzyści zdrowotne płynące z granatuZalety odżywcze granatuPomegranatPomegranat i mięta raitapomegranat detox teasummer granat slush