Wszyscy wiemy, że to ważne, ale nie zawsze nadajemy priorytet porządnemu wysypianiu się. Jak dużo snu powinieneś mieć? Czy można jeść późno w nocy? Jestem tak podekscytowany, że mój przyjaciel i zarejestrowany dietetyk, Karmen Meyer, napisał bardzo potrzebną książkę, aby pomóc lepiej zrozumieć, co jeść, aby złapać nasze zzz's. Jedz, aby spać: Co jeść i kiedy jeść to dla dobrego snu każdej nocy zawiera przepisy, dziennik żywności i snu, a także najlepsze pokarmy do jedzenia dla snu. Tam są wiele mity otaczający sen, i Karmen pomagał rozwiewać trzy pospolitych ones otaczający sen i wyjaśnia co ty powinieneś robić zamiast. Mit #1: Dobrze jest spać 5-6 godzin na dobę W zależności od wieku, zaleca się, abyś spał od 7 do 10 godzin w nocy, ale większość dorosłych powinna dążyć do 7-8 godzin. Wszystko mniej niż 7 godzin w ciągu 24 godzin jest uważany za krótki czas trwania snu, zgodnie z Centers for Disease Control and Prevention. Obecnie około jedna trzecia Amerykanów śpi mniej niż 7 godzin na dobę. Bez odpowiedniej ilości snu, możesz odczuwać zmęczenie w ciągu dnia, a Twoje zdrowie fizyczne i psychiczne może z czasem zacząć cierpieć z powodu braku snu. Mit #2: Picie alkoholu może pomóc ci zasnąć To prawda, że alkohol jest środkiem depresyjnym i może pomóc ciału się zrelaksować, ale może również utrudnić ci osiągnięcie głębszych etapów snu, w których ciało i mózg dokonują samoregeneracji: coś, czego nie powinieneś pomijać! Każdy człowiek jest inny, jeśli chodzi o to, ile alkoholu potrzeba, by zakłócić spokojny sen. Podczas gdy niektórzy mogą doświadczyć problemów z zasypianiem po jednej lampce wina wieczorem, innym może zająć do 3 drinków w ciągu dnia, zanim zauważą zakłócenia snu. Mit #3: Jeśli jesz za dużo węglowodanów, będziesz senny Mówiąc o węglowodanach, najpierw należy rozróżnić dwa ich rodzaje: proste i złożone. W skrócie, węglowodany proste pochodzą z owoców, nabiału i naturalnego cukru (jak miód lub melasa), podczas gdy węglowodany złożone obejmują pełne i wzbogacone ziarna oraz warzywa skrobiowe, takie jak zwykłe i słodkie ziemniaki. Oba mają swoje miejsce w codziennej diecie, ale chcesz mieć pewność, aby wziąć w co najmniej 3 porcje węglowodanów złożonych, w tym pełnych ziaren, każdego dnia dla błonnika i różnorodność witamin i minerałów, które zawierają, które mogą pomóc promować zdrowe cykle snu. Pokarmy takie jak pełnoziarnisty chleb i makaron, quinoa, płatki owsiane i słodkie ziemniaki to węglowodany złożone, które zapobiegają szybkiemu wzrostowi i spadkowi poziomu cukru we krwi, co może powodować uczucie zmęczenia. Węglowodany złożone dadzą ci trwałą energię w ciągu dnia i lepszy sen w nocy. Photo by Karman Meyer Karman był na tyle uprzejmy, aby podzielić się przepisem z dużą ilością węglowodanów złożonych, aby pomóc w lepszym śnie w nocy. Tropical Chickpea Walnut Quinoa Bowl Yield: 2 porcje Prep Time: 15 minut Cook Time: 20 minut Total Time: 35 minut Składniki 1/2 filiżanki quinoa 1 filiżanka wody 4 filiżanki brokuły florets 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki sriracha 1 filiżanka puszka ciecierzycy, opłukane 1/2 filiżanki posiekane orzechy włoskie Toppings: 1/4 filiżanki beztłuszczowego dressingu Coconut Mango (jak ze Sprouts) Czerwona papryka, pokrojona w cienkie plasterki Awokado, pokrojone w plasterki Kolendra Limonka Rozgrzej piekarnik do 450 stopni F. Spryskaj blachę do pieczenia sprayem do pieczenia. W małym rondelku, połączyć quinoa i wodę i doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu, zredukować do stanu wrzenia, przykryć pokrywką i gotować przez 15-20 minut lub do momentu, aż płyn zostanie wchłonięty. Rozdrobnić widelcem i zdjąć z ognia po ugotowaniu. W międzyczasie, ubij razem oliwę z oliwek i srirachę w małej misce. Dodać brokuły do dużej miski, polać oliwą z srirachą i dobrze wymieszać. Rozłóż brokuły na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez 10 minut na środkowej półce. Wymieszaj brokuły na blasze i dodaj ciecierzycę oraz orzechy włoskie. Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok w dużej misce. Aby złożyć miseczki z quinoa: Rozdzielić quinoa i brokuły, ciecierzycę i orzechy włoskie pomiędzy dwie miski. Na każdą miseczkę nałożyć 2 łyżki dressingu Coconut Mango, pokrojoną czerwoną paprykę, awokado, kolendrę i wyciśnięty sok z limonki.