Bezpieczeństwo żywności jest ważnym elementem zachowania bezpieczeństwa dla siebie i swojej rodziny podczas przygotowywania posiłków. Istnieje wiele mitów na temat tego, co jest bezpieczną, a co niebezpieczną praktyką podczas przygotowywania żywności. Zamiast zgadywać, jak należy obchodzić się z żywnością, pozostaw to ekspertom. CDC opublikowało ostatnio listę 10 niebezpiecznych mitów na temat bezpieczeństwa żywności i rozwiązań, które należy wdrożyć. Oto 5 obalonych mitów i sposoby bezpiecznego obchodzenia się z żywnością.

 

MIT #1: Mięso, kurczaka lub indyka należy umyć przed przygotowaniem.

FAKT: Mycie surowego mięsa, kurczaka, indyka lub jajek może spowodować rozprzestrzenienie się zarazków do zlewu, na blaty i inne powierzchnie w kuchni. Zarazki te mogą przedostać się na inne produkty spożywcze, takie jak sałatki czy owoce i spowodować chorobę u Ciebie i Twojej rodziny. Zamiast tego gotuj mięso, kurczaka, indyka i jajka w odpowiedniej temperaturze, aby zabić bakterie. Jeśli musisz przygotować kurczaka, w tym usunąć skórę lub panierkę, nie płucz go i używaj osobnej deski do krojenia i noża do surowego kurczaka. Nigdy nie umieszczaj gotowanych potraw lub świeżych produktów na talerzu lub desce do krojenia, które miały bezpośredni kontakt z surowym kurczakiem. Zawsze najpierw umyj talerz lub deskę do krojenia gorącą wodą z mydłem.

MIT #2: Smakowanie lub wąchanie jedzenia jest najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy jest ono nadal dobre.

FAKT: Nie możesz posmakować, powąchać ani zobaczyć zarazków, które powodują zatrucie pokarmowe. Smakowanie tylko niewielkiej ilości jedzenia może sprawić, że będziesz bardzo chory i nie jest to zalecane. Sprawdź tabelę rządu federalnego dotyczącą czasu przechowywania, aby dowiedzieć się, jak długo możesz bezpiecznie przechowywać żywność. Kiedy czas ten upłynie, wyrzuć ją. Etykietowanie resztek z datą ich przyrządzenia i przechowywanie starszych produktów żywnościowych z przodu lodówki może pomóc w zapewnieniu, że żywność się nie zmarnuje. I jak mówi przysłowie: "kiedy masz wątpliwości, wyrzuć to".

MIT #3: Możesz rozmrażać lub marynować żywność na blacie.

FAKT: Kiedy żywność jest pozostawiona w temperaturze pokojowej, szkodliwe bakterie mogą się szybko namnażać. Zamiast tego. użyj tej tabeli, aby bezpiecznie rozmrażać żywność. Możesz rozmrażać żywność:

  • W lodówce: W temperaturze 41 stopni Fahrenheita lub niższej. Pamiętaj, aby umieścić ją w pojemniku lub na blasze, na wypadek gdyby kapała, i nie obok żywności gotowej do spożycia.
  • W zimnej wodzie: Mniejsze kawałki żywności mogą być rozmrażane pod chłodną, bieżącą wodą, która ma 70 stopni Fahrenheita lub poniżej. Nie chcesz używać gorącej wody, ponieważ zaczniesz gotować jedzenie. Możesz umieścić jedzenie w misce i napełnić ją chłodną wodą, ale pamiętaj, aby zmieniać wodę co 30 minut.
  • W mikrofalówce: Ze względu na nierównomierne rozprowadzanie ciepła w mikrofalówce, jeśli zdecydujesz się na rozmrażanie w mikrofalówce to ugotuj jedzenie zaraz po. Można je gotować w dowolny sposób, włączając w to dalsze gotowanie w mikrofalówce, na kuchence, w piekarniku lub na grillu.

 

 

MIT #4: Dopuszczalne jest obieranie owoców i warzyw bez wcześniejszego ich umycia.

FAKT: Owoce i warzywa mogą mieć na skórce zarazki, które mogą wywołać chorobę. Łatwo jest przenieść te drobnoustroje do wnętrza owoców i warzyw, kiedy je kroisz lub obierasz. Dlatego ważne jest, aby myć wszystkie owoce i warzywa pod bieżącą wodą, nawet jeśli zamierzasz je obrać. Do szorowania twardych owoców i warzyw, takich jak melony, awokado i ogórki, używaj czystej szczotki do warzyw. Pamiętaj, aby kroić surowe owoce i warzywa na osobnych deskach do krojenia niż surowe mięso, aby zapobiec zakażeniu krzyżowemu.

 

MIT #5: Możesz jeść surowe ciasto, w tym ciasto na ciasteczka i inne pokarmy zawierające niegotowane jajka lub niegotowaną mąkę.

FAKT: Mąka i niegotowane jajka mogą zawierać Escherichia coli (E. coli), Salmonellę lub inne szkodliwe bakterie. Ugotuj lub upiecz mąkę i jajka dokładnie w odpowiedniej temperaturze, korzystając z tej tabeli. Nie jedz żywności, która zawiera surowe lub niedogotowane jajka, takie jak jajka na twardo, domowej roboty majonez, sos hollandaise i ajerkoniak. Niebezpieczne jest również spożywanie niegotowanego ciasta lub surowej masy zawierającej mąkę lub jaja. Przechowuj surowe ciasto z dala od dzieci, w tym ciasto do zabawy. Po kontakcie z mąką, jajkami i surowym ciastem należy dokładnie umyć ręce, powierzchnie robocze i naczynia.